Mondhygiëne

De deskundigheid van de mondhygiënist ligt vooral op het gebied van het voorkomen van problemen in uw mond. De mondhygiënist zorgt ervoor dat uw gebit en tandvlees in optimale conditie blijven, maar leert u ook hoe u uw mond zelf gezond en fris kunt houden.

Wanneer naar de mondhygiënist?

Een bezoek aan een mondhygiënist is aan te raden wanneer:

Uw tandvlees bloedt, rood van kleur of gezwollen is. Dit duidt altijd op een tandvleesontsteking;
Het tandvlees terugtrekt, waardoor het worteloppervlak zichtbaar wordt;
Uw tanden of kiezen van plaats veranderen of los gaan staan;
U last hebt van een vieze smaak of een slechte adem;
Tandsteen, tandplaque of aanslag op de tanden aanwezig is, ook bij kinderen;
Kinderen en volwassenen zelf de mond niet goed schoon kunnen houden, bijvoorbeeld door beugels;
Regelmatig cariës (gaatjes) in uw gebit ontstaan, ook bij kinderen;
U een ziekte of afwijking hebt die beïnvloed kan worden door uw mondgezondheid;
U belang hecht aan uw algehele mondgezondheid.
Tandvlees
Gezond tandvlees
Gezond tandvlees ligt strak om de tanden en kiezen heen, is roze van kleur en bloedt niet. Het kaakbot zorgt samen met het tandvlees en de vezels voor het houvast van de tanden en kiezen. Bij gezond tandvlees is de ruimte tussen tand en tandvlees hooguit 3 mm diep en bloedt niet bij aanraking.
Ontstoken tandvlees
Wanneer er plaque (bacteriën) langs het tandvleesrandje blijven zitten raakt het tandvlees ontstoken. Bij aanraking gaat het bloeden. Wanneer de ruimte tussen tandvlees en tand nog niet verdiept is, zal deze ontsteking bij de juiste manier van schoonhouden snel weer gezond kunnen worden. Wanneer de ontsteking langer (meestal ongemerkt) aanwezig is, kan deze overgaan in een ergere vorm van ontsteking waarbij het houvast van tanden en kiezen aangetast wordt. Uiteindelijk kan de tand of kies los gaan staan en verloren gaan. Het is dan ook belangrijk de ontsteking op tijd te stoppen en te behandelen zodat het tandvlees in een gezondere conditie gebracht kan worden.